О нашој школи

oskoli

Историја школе

oskoli

Издвојено одељење Губеревци

guberevci

У ПОСЕТИ ,,ЗРАЧКУ”

Збуњеност. Страх. Поштовање. Радост. Срећа. Одушевљење. Емоције које су обузимале наше ученике приликом посете Установи за особе са посебним потребама „Зрачак мењале су се из часа у час.

Иако смо им на време објаснили где идемо, на самом уласку били су збуњени, тихи, мирни. Запослени ове установе дочекали су нас са осмехом на лицу. Предали смо им поклоне које смо са ученицима припремили – часопис наше школе „Горачанац, магнет са шаховским фигурама и слаткише. Сам часопис запослене је оборио с ногу  садржај, изглед и квалитет папира оставили су их без даха. Једна тако мала, удаљена, сеоска школа са тако квалитетним штампаним издањем. Impossible!!!

Сок и кафа добродошлице пријали су после получасовне вожње по кишовитим и кривудавим сеоским путевима. Када смо им објаснили зашто смо им донели баш тај магнет и шта он представља, одмах се у разговор укључио један од корисника установе. Зоки, кажу, „је мајстор шаха. Морамо га у мају послати код вас на Кумовијаду. Нашој срећи није било краја. Не само да смо придобили срца запослених, већ су и корисници установе убрзо са нама успоставили пријатељски однос. Страх је полако нестајао и уступао место поштовању.

А онда је уследила приредба наших ученика. „Где си било, јаре моје, „ Look over there, „Пиши ми, „Я играю, „Somewhere over the rainbow и све то прожето симпатичним скечом петака „Краљ трешања. Одушевљење нас је преплавило када смо видели да су сви пажљиво слушали песмице и скеч и са задовољством аплаудирали.

Кренули смо у обилазак установе. Чисто, топло, весело декорисано и свеже окречено. Да ли је могуће? Ништа исписано, оштећено, поломљено. А сви корисници са посебним потребама. А у нашим школама здрава деца, а зидови исписани, клупе оштећене, врата поломљена…

Соба са хидромасажним кадама… Теретана… Спортска сала. Сто за стони тенис… Кош… Рипстол… Сто за стони фудбал… А онда бум… Сензорна соба… Тиха музика…. Светлосни ефекти… Жуборење воде… Мекане струњаче… Велика огледала. Нестварно лепо и корисно.

Неки су са корисницима играли кошарку, неки стони тенис, а неки показивали мађионичарске трикове. Замисли број од 1 до 100, а ја ћу да погодим који је…” Не могу да верујем. Како си успео? Је л' можеш и мени да покажеш?” Да, наравно…” Шта видите?”  Магарећу главу.” Абракадабра… нема више магареће главе. Шта сад видите?” Голуба…Ваууууу!!!”

На самом крају шкљоц… птичица… шкљоц…сличица… успомена... загрљај… махање… поздрав.

Мирјана Марић

nova-slika-6

Водич за основце

vodicd-1

Прочитај још

 

Кликни безбедно

beszbedno-1

Прочитај још

 

Посетиоци

Данас50
Јуче68
Ове недеље50
Овог месеца1371
Укупна посета153817

Ваша адреса 54.234.227.202 Инфо посетиоца Unknown - Unknown понедељак, 20 мај 2019 19:21
Powered by CoalaWeb

Питајте психолога

pitajte

Прочитај још

 

Ђачка страна

djacka

Прочитај још