О нашој школи

oskoli

Историја школе

oskoli

Издвојено одељење Губеревци

guberevci

Шаховски сабор

   У основној школи "Горачићи", наставник разредне наставе Миленко Плазинић и наставник информатичког образовања Предраг Јаковљевић реализују план рада шаховске секције, заснован на увођењу ученика млађих и старијих разреда у свет шаха, учењу основних шаховских потеза и развоју логичког мишљења. Овај облик слободних активности ученика у овој школи се сматра посебно значајним за афирмацију и стицање самопоуздања ученика, нарочито за оне који не постижу успех у настави, али се исказују на другом пољу.

   Од 2010. године, у Горачићима и Гучи се организује Шаховски сабор, у организацији шаховских клубова "Јелица" Горачићи, "Драгачево" Гуча и "Младост" Лучани, под покровитељством Општине Лучани, а генерални спонзор је Висока школа за пословну економију и предузетништво-Београд. Турнири се одржавају у Музеју трубе у Гучи и порти Храма рођења пресвете Богородице, коју украшава увећан модел шаховске табле са фигурама и седиштима за посматрање мечева. У оквиру сабора се одржава и екипно првенство за ученике основних школа лучанске општине, на коме је екипа Основне школе "Горачићи" прошле године освојила победнички пехар.

 

Шаховски сабор, Горачићи, 2012.


Три пехара за ОШ "Горачићи"
Марко Тодоровић, Владимир Плазинић и Сања Плазинић

 

ШАХОВСКИ ТУРНИР

   Основна школа у Гучи била је домаћин појединачног првенства основних школа лучанске општине у шаху за 2012. годину.

   Центар за културу, спорт и туризам општине Лучани "Драгачево" из Гуче обезбедио је медаље и пехаре за најбоље и шаховску литературу за остале учеснике.

   У конкуренцији од 26 дечака, победнички пехар освојила је ОШ "Горачићи", а у конкуренцији од осам девојчица победник је ОШ "Котража".

   Један од организатора овог првенства је Небојша Баралић, родом из Гуче. Од 2005. године је међународни шаховски судија. У Заводу за унапређивање васпитања и образовања је саветник за стручно усавршавање и координатор пројекта Шах-изборни предмет. По његовим речима, после више од двадесет година, обнавља се лепа традиција да се ђаци драгачевских школа такмиче у шаху који је изборни предмет у ОШ "Котража" и у Основној школи Гуча, а у осталим школама постоје шаховске секције. Планском акцијом се ради на популарисању шаховске игре, првенствено као васпитног средства.

М.Луковић, "Просветни преглед", 16.децембар 2010.

Водич за основце

vodicd-1

Прочитај још

 

Кликни безбедно

beszbedno-1

Прочитај још

 

Посетиоци

Данас51
Јуче63
Ове недеље286
Овог месеца1399
Укупна посета156025

Ваша адреса 54.161.31.247 Инфо посетиоца Unknown - Unknown четвртак, 20 јун 2019 15:49
Powered by CoalaWeb

Питајте психолога

pitajte

Прочитај још

 

Ђачка страна

djacka

Прочитај још