О нашој школи

oskoli

Историја школе

oskoli

Издвојено одељење Губеревци

guberevci

ШКОЛСКИ ДАНИ, БР. 4

Одељењски лист „Школски дани” наставља традицију рада једног одељења ОШ „Горачићи”. Из штампе се појавио четврти број, а радили су га наши најмлађи школци под будним оком своје учитељице Јелене, која их је усмеравала, уобличавала текстове, будући да су прваци мали и нису упознали форме новинарског изражавања. Мали, вредни, пожртвовани несебично су радили од првог дана како би показали да се и у одељењу од свега осам ђака може бити успешан. Трудили су се да представе прве литерарне покушаје, утиске са екскурије, креативне садржаје и још много тога.

Претходни број који су радили ученици садашњег петог разреда освојио је прву награду на Шестом сајму (пред)школског издаваштва у категорији Најбоља публикација специјалне намене, што је подстакло учитељицу да ову малобројну дружину упути у тајне писања, како би развијали креативност, литерарни сензибилитет, откривали светове око себе и у себи, што је племенита мисија учитељског позива.

Јелена Ивановић

Skolski dani 4 2 Skolski dani 4 3 Skolski dani 4 1

 

Нове технологије у образовању

Пет наставника наше школе посетило је 8. јуна Међународну конференцију „Нове технологије у образовању”, која је организована по пети пут заредом, са циљем унапређивања квалитета образовања у овом делу света кроз употребу информационо-комуникационих технологија. Конференција и сајам одржани су у Belexpocentru и просторијама хотела „Holiday Inn” у Београду.

Имали смо прилику да погледамо наставна средства и помагала. Присуствовали смо радионицама Microsoft – Вештачка интелигенција и когнитивне услуге у образовању и Учење кроз игру.

На штанду „Креативног центра” и словеначког предузећа LEGAMA представљен нам је програм LEGO® Education, као и нови дигитални материјали „Креативног центра” за основне школе.

Програм LEGO® Education конципиран је да прати наставне програме и да буде подршка професионалцима који раде с децом у предшколским установама, основним и средњим школама и на факултетима.

Јелена Ивановић

Konferencija 1 Konferencija 2 Konferencija 3

 

ИЗЛЕТ У РОШЦЕ

Полазак је био испред школе у десет часова. Пут нас је водио преко Гуче и Лучана до Рожаца. У Рошце смо стигли око 12 часова. Ту смо посетили основну школу. Када смо стигли, чекали су нас наставница Вера и наставник Чедо са још неколико наставника и ученика. Ушли смо у једну учионицу где смо гледали презентацију о Овчарско-кабларској клисури. Могли смо да видимо које животиње ту живе и које дрвеће расте. Након тога гледали смо презентацију Зашто је пушење штетно? Потом смо правили паное везане за ову тему. Након тимског рада послужили смо се сокићима и грицкалицама. Уследио је одлазак на Каблар. Са нама су пошле и две наставнице из ове школе. Када смо успели да изађемо уз брдо, могли смо да видимо величанствене меандре Западне Мораве. Поглед са велике висине био је предиван. У Горачиће смо се вратили око 17 часова.

Марко Милетић, пети разред

Rosci 1 Rosci 5 Rosci 2

Rosci 4 Rosci 3 20180531 123014

Међународни дан птица

Јавни час посвећен Међународном дану птица у ОШ „Горачићи” одржан је 15. 5. 2018. године.

Девети мај се у свету обележава као Међународни дан птица, са циљем стицања нових знања и продубљивања свести ученика о значају птица, са акцентом на очување ретких врста птица.

Птице насељавају све континенте и сва острва на планети Земљи. Данас постоји око 8600 врста и представљају важну карику у одржавању равнотеже у природи. Њихов значај огледа се пре свега у томе што су птице: важна карика у ланцу исхране; учествују у расејавању плодова и семена; опрашивању биљака; за исхрану човека; важна су ловна дивљач.

Велики број птица је осетљив на промене у животној средини. Најзначајнији фактори угрожавања птица су: уништавање природних станишта; загађивање животне средине;  глобалне промене;  лов и ловокрађа; трговина дивљим врстама; уношење страних врста у нова станишта.

Јавни час је одржан за ученике млађих разреда. Након уводне речи, приказана је презентација о разноврсности и значају птица. Након тога вођена је дискусија са ученицима на ову тему. На крају часа ученици су изложили заједнички пано са цртежима птица.

Јавни час су припремиле и реализовале: Вера Ненадовић – наставник биологије и наставници разредне наставе: Јелена Ивановић, Марушка Јовановић, Марија Стевановић и Слађана Радосавчевић.

Вера Ненадовић

Dan ptica 1 Dan ptica 3 Dan ptica 2 Dan ptica 4

 

ДАН ЛЕПТИРА

Свуда у свету се 28. мај обележава као Дан лептира. Различитим предавањима и акцијама жели се пробудити свест о значају ових прелепих створења, са акцентом на очување ретких  и угрожених врста. Ученици првог и другог разреда обележили су овај дан на часу ликовне културе. Чули су неколико података о лептирима, као и неке занимљивости о овим инсектима. Лептир почиње живот као гусеница. Она целог дана једе. Затим се учаури. Гусеница остаје у чаури док не израсте у лептира. Лептири имају прелепа крила која могу бити различитих боја. Живе међу цвећем.

        Лептири могу да виде црвену, жуту и зелену боју.

        Они могу да лете брзином од 20 километара на час.

        До сада је откривено више од 24 хиљаде врста лептира.

        Крила лептира су прозирна.

        Лептири се хране течном храном, углавном нектаром.

        Чуло укуса се код лептира налази на ногама.

Јелена Ивановић

LEPTIRI 2 LEPTIRI 4 LEPTIRI 3 LEPTIRI 1

Водич за основце

vodicd-1

Прочитај још

 

Кликни безбедно

beszbedno-1

Прочитај још

 

Посетиоци

Данас62
Јуче74
Ове недеље136
Овог месеца1270
Укупна посета131489

Ваша адреса 54.225.38.2 Инфо посетиоца Unknown - Unknown уторак, 14 август 2018 13:39
Powered by CoalaWeb

Питајте психолога

pitajte

Прочитај још

 

Ђачка страна

djacka

Прочитај још