О нашој школи

oskoli

Историја школе

oskoli

Издвојено одељење Губеревци

guberevci

У ПОСЕТИ ,,ЗРАЧКУ”

Збуњеност. Страх. Поштовање. Радост. Срећа. Одушевљење. Емоције које су обузимале наше ученике приликом посете Установи за особе са посебним потребама „Зрачак мењале су се из часа у час.

Иако смо им на време објаснили где идемо, на самом уласку били су збуњени, тихи, мирни. Запослени ове установе дочекали су нас са осмехом на лицу. Предали смо им поклоне које смо са ученицима припремили – часопис наше школе „Горачанац, магнет са шаховским фигурама и слаткише. Сам часопис запослене је оборио с ногу  садржај, изглед и квалитет папира оставили су их без даха. Једна тако мала, удаљена, сеоска школа са тако квалитетним штампаним издањем. Impossible!!!

Сок и кафа добродошлице пријали су после получасовне вожње по кишовитим и кривудавим сеоским путевима. Када смо им објаснили зашто смо им донели баш тај магнет и шта он представља, одмах се у разговор укључио један од корисника установе. Зоки, кажу, „је мајстор шаха. Морамо га у мају послати код вас на Кумовијаду. Нашој срећи није било краја. Не само да смо придобили срца запослених, већ су и корисници установе убрзо са нама успоставили пријатељски однос. Страх је полако нестајао и уступао место поштовању.

А онда је уследила приредба наших ученика. „Где си било, јаре моје, „ Look over there, „Пиши ми, „Я играю, „Somewhere over the rainbow и све то прожето симпатичним скечом петака „Краљ трешања. Одушевљење нас је преплавило када смо видели да су сви пажљиво слушали песмице и скеч и са задовољством аплаудирали.

Кренули смо у обилазак установе. Чисто, топло, весело декорисано и свеже окречено. Да ли је могуће? Ништа исписано, оштећено, поломљено. А сви корисници са посебним потребама. А у нашим школама здрава деца, а зидови исписани, клупе оштећене, врата поломљена…

Соба са хидромасажним кадама… Теретана… Спортска сала. Сто за стони тенис… Кош… Рипстол… Сто за стони фудбал… А онда бум… Сензорна соба… Тиха музика…. Светлосни ефекти… Жуборење воде… Мекане струњаче… Велика огледала. Нестварно лепо и корисно.

Неки су са корисницима играли кошарку, неки стони тенис, а неки показивали мађионичарске трикове. Замисли број од 1 до 100, а ја ћу да погодим који је…” Не могу да верујем. Како си успео? Је л' можеш и мени да покажеш?” Да, наравно…” Шта видите?”  Магарећу главу.” Абракадабра… нема више магареће главе. Шта сад видите?” Голуба…Ваууууу!!!”

На самом крају шкљоц… птичица… шкљоц…сличица… успомена... загрљај… махање… поздрав.

Мирјана Марић

nova-slika-6

ГРНЧАРСТВО

У оквиру обележавања Дечје недеље ученици трећег и четвртог разреда матичне школе и издвојених одељења такође су посетили Музејску учионицу која се налази у селу Вранићи, у Издвојеном одељењу Основне школе „Степа Степановић” из Горње Горевнице.

Као и ученици првог и другог разреда ученици су прво имали прилику да погледају учионицу  која изгледа као учионице из периода од пре сто година. Затим је уследила едукативна радионица Грнчарство, коју су реализовали учитељи школе. Циљ ове радионице био је да ученици науче различите врсте материјала и поступак прављења облика од глине.

Након уводног излагања, ученици су се упознали са врстама материјала и њиховим особинама, а затим су обликовали глину правећи медаљоне за огрлице. Док су чекали да се медаљони испеку ученици су се засладили слаткишима. Када су се испекли уследило је фарбање и украшавање. Вредне руке ученика направиле су прелепе медаљоне. На крају свако је свој медаљон понео кући као успомену на дивно искуство.

Марија Стевановић

g

ОД ЗРНА ДО ПОГАЧЕ

У оквиру обележавања Дечје недеље ученици првог и другог разреда матичне школе и издвојених одељења посетили су Музејску учионицу која се налази у селу Вранићи, у Издвојеном одељењу Основне школе „Степа Степановић” из Горње Горевнице.

Ученици су прво имали прилику да погледају саму учионицу у којој се налазе скамије, табла, ормари и други школски предмети. Након разгледања школског амбијента од пре сто година, уследила је едукативна радионица Од зрна до погаче, коју су реализовали учитељи школе. Циљ ове радионице био је да ученици науче врсте житарица, али и како се прави тесто и погача.

Након уводног излагања, ученици су се упознали са врстама житарица и начином њиховог гајења. Добијена зрна пшенице деца су сејала у пластичне чаше напуњене земљом, а затим су уз помоћ рецепта месили и обликовали погачу. Чекајући да се погаче испеку, деца су активно учествовала у припремљеним забавним играма, акционој причи и квизу тврдњи.

Дружење се завршило дегустацијом испечених погача и разговором о утисцима.

Више фотографија погледајте кликом на фејсбук страницу Учитељица Јелена и школарци.

 

 Јелена Ивановић

Vranici

 

ПРИЈЕМ РОДИТЕЉА; ДЕЖУРСТВО; ДАНИ ОТВОРЕНИХ ВРАТА

Термини пријема родитеља од стране одељењских старешина.

Dokumenta 2017  2

           Дежурство у школи.

Dokumenta 2017  1

           Дани отворених врата су:

·         16. октобар (понедељак)
·         7. новембар (уторак)
·         13. децембар (среда)
·         18. јануар (четвртак)
·         23. фебруар (петак)
·         19. март (понедељак)
·         24. април (уторак)
·         16. мај (среда)
·         7. јун (четвртак)

НАША ШКОЛА У МАГАЗИНУ ТАБЛА

У новом, јесењем броју магазина Табла представљена је и наша школа (стране 6–13).

Таблин магазин можете погледати ОВДЕ.

Сарадник Табле за нашу школу је учитељица Јелена Ивановић.

baner tabla1

 

Водич за основце

vodicd-1

Прочитај још

 

Кликни безбедно

beszbedno-1

Прочитај још

 

Посетиоци

Данас13
Јуче38
Ове недеље51
Овог месеца784
Укупна посета105047

Ваша адреса 54.158.212.93 Инфо посетиоца Unknown - Unknown уторак, 17 октобар 2017 09:47
Powered by CoalaWeb

Питајте психолога

pitajte

Прочитај још

 

Ђачка страна

djacka

Прочитај још